Kırklareli Projesi, Trakya’nın neredeyse hiç bilinmeyen tarihöncesini, Anadolu ile Balkanlar arasındaki ilişkileri de ortaya koyarak araştırmak amacıyla 1980 yılında, Mehmet Özdoğan yönetiminde İstanbul Üniversitesi Tarihöncesi Arkeolojisi Anabilim Dalı’nın bir alan araştırması olarak başlamıştır. Proje çerçevesinde önce Trakya’nın genelini kapsayan yüzey araştırmaları yapılarak bölgenin arkeolojik envanteri çıkarılmaya çalışılmıştır. Yüzey araştırmaları sırasında kısmen tahrip olduğu gözlenen İlk Demir Çağ Taşlıcabayır kurganı ile Son Kalkolitik Çağı Tilkiburnu yerleşiminde ise küçük ölçekli kurtarma kazıları gerçekleştirilmiştir.
Yüzey araştırmaları ve kurtarma kazılarının ardından, mevcut bulugları ayrıntılı ve somut kanıtlarıyla ortaya kayabilmek amacıyla 1993 yılında Aşağı Pınar, 1994 yılında ise Kanlıgeçit yerleşimlerinde İstanbul Üniversitesi Tarihöncesi Arkeolojisi Anabilim Dalı ve Alman Arkeoloji Enstitüleri Avrasya Bölümü adına kazı ve araştırmalara başlanmıştır. Proje, arkeolojik araştırmaların yanı sıra kültür sektörü çalışmaları, geleneksel mimarinin belgelemesi ve doğal çevre araştırmalarını içeren çok yönlü bir çalışmadır. Özellikle kültürel miras alanında yeni kuşakların eğitimi ve edinilen bilginin bölgenin sosyal ve ekonomik zenginliğine katkıda bulunacak şekilde toplumla paylaşılması önceliklerimiz arasındadır.
Aşağı Pınar ve Kanlıgeçi lokasyonları (sağda), bölgedeki tarihöncesi yerleş- melerin dönemlere göre değişimi (solda). - Büyütmek için resimlerin üzerine tıklayınız.-